Gerede yöresel ürünleri, coğrafi işarete kavuşuyor

EKONOMİ 26.08.2019 - 15:56, Güncelleme: 25.10.2021 - 15:23 1748+ kez okundu.
 

Gerede yöresel ürünleri, coğrafi işarete kavuşuyor

"Gerede Belediye Başkanlığı, AİBÜ Rektörlüğü,İlçe Tarım Müdürlüğü, Gerede Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı ve Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından oluşturulan komisyonla yöresel değerlerimiz üzerine başlatılan çalışma hızlı bir şekilde ilerliyor."
Gerede yöresel ürünlerimiz üzerine startı verilen bir proje ile coğrafi işaret çalışması başlatıldı. Gerede Şak Şak Helvası, Gerede Keşi, Gerede Tereyağı, Gerede Kızarmış kazı, Gerede Gül reçeli, Gerede Somunu, Gerede Peyniri, GeredeTarhanası, Gerede Torba Yoğurdu gibi yöresel değerlerimize coğrafi işaret çalışması başlatıldı. Gerede Belediye Başkanlığı, AİBÜ Rektörlüğü,İlçe Tarım Müdürlüğü, Gerede Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı ve Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından oluşturulan komisyonla yöresel değerlerimiz üzerine başlatılan çalışma hızlı bir şekilde ilerliyor. Geredetso Meclis toplantı salonunda düzenlenen ilgili toplantının ikinci ayağında ürünleri üreten sektör temsilcileri bilgilendirilerek coğrafi işaret ve markalaşmanının sektöre ve bögemize yapacağı katkılar süreç ve sonrası firmalarımızın izleyeceği yol haritaları konusunda açıklamalar yapıldı. Komisyon temsilcilerinin oybirliği ile ilk aşamada Gerede Şak Şak Helvası, Gerede Keşi, Gerede Tereyağı, Gerede Kızarmış kazı, Gerede Gül reçeli, Gerede Somunu, Gerede Peyniri, GeredeTarhanası, Gerede Torba Yoğurdunun cağrafi işaretinin alınması karara bağlandı. NEDİR? Coğrafi işaret, bir ürünü ekonomik katkıya çevirmektir. Belli bir özelliği,tanınmışlığı olan ve bölge ile özdeşleşmiş ürünün katma değerini artırmak için onu tanıtmak, işaret etmek “coğrafi işaret”tir. Coğrafi işaret bir oya, halı ve kilim olabilir, bir peynir türü, bir meyve cinsi, bir tatlı çeşidi olabilir. Coğrafi işaretler ürünün hak ettiği değeri görmesini sağlayarak, bölge halkını kalkındıran ve göçleri önleyen bir ekonomik sistemin zeminini oluşturur. Etkileri ekonomik ve sosyolojik anlamda kesinlikle faydalıdır. Coğrafi işaretli ürünler için sanayi odası, ticaret odası, kooperatif, sivil toplum kuruluşu destekleyici güç teşkil edebilir.
"Gerede Belediye Başkanlığı, AİBÜ Rektörlüğü,İlçe Tarım Müdürlüğü, Gerede Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı ve Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından oluşturulan komisyonla yöresel değerlerimiz üzerine başlatılan çalışma hızlı bir şekilde ilerliyor."

Gerede yöresel ürünlerimiz üzerine startı verilen bir proje ile coğrafi işaret çalışması başlatıldı. Gerede Şak Şak Helvası, Gerede Keşi, Gerede Tereyağı, Gerede Kızarmış kazı, Gerede Gül reçeli, Gerede Somunu, Gerede Peyniri, GeredeTarhanası, Gerede Torba Yoğurdu gibi yöresel değerlerimize coğrafi işaret çalışması başlatıldı.

Gerede Belediye Başkanlığı, AİBÜ Rektörlüğü,İlçe Tarım Müdürlüğü, Gerede Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı ve Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından oluşturulan komisyonla yöresel değerlerimiz üzerine başlatılan çalışma hızlı bir şekilde ilerliyor.

Geredetso Meclis toplantı salonunda düzenlenen ilgili toplantının ikinci ayağında ürünleri üreten sektör temsilcileri bilgilendirilerek coğrafi işaret ve markalaşmanının sektöre ve bögemize yapacağı katkılar süreç ve sonrası firmalarımızın izleyeceği yol haritaları konusunda açıklamalar yapıldı.

Komisyon temsilcilerinin oybirliği ile ilk aşamada Gerede Şak Şak Helvası, Gerede Keşi, Gerede Tereyağı, Gerede Kızarmış kazı, Gerede Gül reçeli, Gerede Somunu, Gerede Peyniri, GeredeTarhanası, Gerede Torba Yoğurdunun cağrafi işaretinin alınması karara bağlandı.


NEDİR?
Coğrafi işaret, bir ürünü ekonomik katkıya çevirmektir. Belli bir özelliği,tanınmışlığı olan ve bölge ile özdeşleşmiş ürünün katma değerini artırmak için onu tanıtmak, işaret etmek “coğrafi işaret”tir.
Coğrafi işaret bir oya, halı ve kilim olabilir, bir peynir türü, bir meyve cinsi, bir tatlı çeşidi olabilir. Coğrafi işaretler ürünün hak ettiği değeri görmesini sağlayarak, bölge halkını kalkındıran ve göçleri önleyen bir ekonomik sistemin zeminini oluşturur. Etkileri ekonomik ve sosyolojik anlamda kesinlikle faydalıdır. Coğrafi işaretli ürünler için sanayi odası, ticaret odası, kooperatif, sivil toplum kuruluşu destekleyici güç teşkil edebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mercanmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.