'5 liralık ek masraf ekonomiye katkı sağlar'

EKONOMİ 29.07.2019 - 09:39, Güncelleme: 25.10.2021 - 15:23 2735+ kez okundu.
 

'5 liralık ek masraf ekonomiye katkı sağlar'

"Türkiye'nin neredeyse yarısına yakınının deri ihtiyacını karşılayan Gerede'de, önemli bir konuya parmak basan Gerede Ticaret Sanayi Odası Başkanı, tanınmış debbağ Ersin Kaşka, kurban derilerinde yapılan kesim hataları gibi bazı yanlışlar nedeniyle önemli miktarda kayıplar oluştuğuna dikkati çekti."
Deri üretiminde söz sahibi olan ilçemizden büyük oranda temin edilen ham deriler ihtiyaca cevap veremediği için azımsanmayacak bir bölümü ise ithal ediliyor. Bu bağlamda Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan derilerinin ekonomiye katkısı da daha fazla önem kazanıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kesimi yapılacak hayvan derilerinin tuzlanması ile ilgili uyarılarda bulunan tanınmış debbağ, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, derinin ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal olduğunu belirtirken; kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle de kurban derilerinin pek çoğunun çöpe gittiğini vurguladı. Vatandaşların kesim sırasında nelere dikkat etmesi gerektiği üzerine de bir takım bilgilendirme yapan tanınmış debbağ ve GTSO Başkanı Ersin Kaşka, deriye dört saat içinde yapılacak tuzlamanın hayli önemli olduğuna vurgu yaptı. Türkiye'nin neredeyse yarısına yakınının deri ihtiyacını karşılayan Gerede'de, önemli bir konuya parmak basan Gerede Ticaret Sanayi Odası Başkanı, tanınmış debbağ Ersin Kaşka, kurban derilerinde yapılan kesim hataları gibi bazı yanlışlar nedeniyle önemli miktarda kayıplar oluştuğuna dikkati çekti. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, “Deriler, ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal. Ancak kurban derilerinin kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle büyük kayıplar yaşanıyor. Önemli getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsakları gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Bu nedenle standartlarda yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyacağız” diye konuştu. Son yıllarda modern kesimhanelerde yapılan işlemler nedeniyle bir nebzede olsa kesim hatalarının önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Başkan Kaşka, tuzlama konusundaki bilinçsizliğin ise devam ettiğini söyledi. Gerede TSO Başkanı Ersin Kaşka, açıklamasında; derinin organik bir madde olduğunu belirterek, havalarında sıcak olması nedeniyle kesimden sonra 2 ila 4 saat sürede hemen yapılacak tuzlamanın hayli önemli olduğuna vurgu yaptı. Kaşka; "Koyun derisi için 2 kg, sığır derisi için ise 6 kg civarı tuz gerektiğini, 5-6 liralık ek bir tuz masrafı ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlar” diye konuştu. Kurban derisi ile ilgili yapılması gerekenleri de maddeler halinde sıralandıran Kaşka, şunları belirtti; “Koyun derileri için 2 kg, sığır cinsi deriler için 6 kg kalın tuzu deriye iyice yaymak, bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koymak, deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza etmek, deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamamak, elde edilen ham deriyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymayaraki açık havada muhafaza etmek.” Başkan Kaşka, kurban sahibi başta olmak üzere deri toplayan kurumlar ve deri imalatçıları arasında organizasyonun iyi sağlanarak sorunlara çözüm bulunabileceğini de dile getirdi.
"Türkiye'nin neredeyse yarısına yakınının deri ihtiyacını karşılayan Gerede'de, önemli bir konuya parmak basan Gerede Ticaret Sanayi Odası Başkanı, tanınmış debbağ Ersin Kaşka, kurban derilerinde yapılan kesim hataları gibi bazı yanlışlar nedeniyle önemli miktarda kayıplar oluştuğuna dikkati çekti."

Deri üretiminde söz sahibi olan ilçemizden büyük oranda temin edilen ham deriler ihtiyaca cevap veremediği için azımsanmayacak bir bölümü ise ithal ediliyor. Bu bağlamda Kurban Bayramı'nda kesilen hayvan derilerinin ekonomiye katkısı da daha fazla önem kazanıyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kesimi yapılacak hayvan derilerinin tuzlanması ile ilgili uyarılarda bulunan tanınmış debbağ, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, derinin ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal olduğunu belirtirken; kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle de kurban derilerinin pek çoğunun çöpe gittiğini vurguladı.

Vatandaşların kesim sırasında nelere dikkat etmesi gerektiği üzerine de bir takım bilgilendirme yapan tanınmış debbağ ve GTSO Başkanı Ersin Kaşka, deriye dört saat içinde yapılacak tuzlamanın hayli önemli olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'nin neredeyse yarısına yakınının deri ihtiyacını karşılayan Gerede'de, önemli bir konuya parmak basan Gerede Ticaret Sanayi Odası Başkanı, tanınmış debbağ Ersin Kaşka, kurban derilerinde yapılan kesim hataları gibi bazı yanlışlar nedeniyle önemli miktarda kayıplar oluştuğuna dikkati çekti.

Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka, “Deriler, ülke ekonomisi için çok önemli bir materyal. Ancak kurban derilerinin kesim hataları ve tuzlanma konusundaki bilgi eksikliği nedeniyle büyük kayıplar yaşanıyor. Önemli getirisi bulunan ve geniş bir iş sahası sağlayan kurban derisi ve bağırsakları gerektiği şekilde muhafaza edilmediği için tam anlamıyla değerlendirilememektedir. Bu nedenle standartlarda yüzülmüş ham deriye çok daha fazla ihtiyaç duyacağız” diye konuştu.

Son yıllarda modern kesimhanelerde yapılan işlemler nedeniyle bir nebzede olsa kesim hatalarının önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Başkan Kaşka, tuzlama konusundaki bilinçsizliğin ise devam ettiğini söyledi.

Gerede TSO Başkanı Ersin Kaşka, açıklamasında; derinin organik bir madde olduğunu belirterek, havalarında sıcak olması nedeniyle kesimden sonra 2 ila 4 saat sürede hemen yapılacak tuzlamanın hayli önemli olduğuna vurgu yaptı.

Kaşka; "Koyun derisi için 2 kg, sığır derisi için ise 6 kg civarı tuz gerektiğini, 5-6 liralık ek bir tuz masrafı ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlar” diye konuştu.

Kurban derisi ile ilgili yapılması gerekenleri de maddeler halinde sıralandıran Kaşka, şunları belirtti; “Koyun derileri için 2 kg, sığır cinsi deriler için 6 kg kalın tuzu deriye iyice yaymak, bağırsakları temizleyip, tuzlayarak plastik bir torbaya koymak, deri ve bağırsakları hayır kurumlarına teslim edilene kadar serin ve gölge bir yerde muhafaza etmek, deri hayvandan ayrıldıktan sonra üzerinde et parçalamamak, elde edilen ham deriyi tuzlandıktan sonra naylon poşete koymayaraki açık havada muhafaza etmek.”

Başkan Kaşka, kurban sahibi başta olmak üzere deri toplayan kurumlar ve deri imalatçıları arasında organizasyonun iyi sağlanarak sorunlara çözüm bulunabileceğini de dile getirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve mercanmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.